Untermenü - Bezienswaardigheden > De Weserstuwdam
Le barrage d'Eupen
Uitzicht op de stuwdam

De Weserstuwdam

De Vesderstuwdam werd in de jaren 1936-1942 en 1946-1949 gebouwd, op de plaats « Spabrunnen » genaamd, onder de samenvloeiing van Vesder en Getsbach zowat 4 km van het stadscentrum van Eupen verwijderd. Het stuwmeer wordt bevoorraad door drie beken: Weserbach, Getzbach en Hillbach.

Het stroomgebied van het Vesderstuwmeer heeft een totaal stroomgebied van 106 km². De stuwdam is, met inbegrip van zijn fundering 63 m hoog, waarbij de stuwhoogte rond 57 m ligt. De dam, van het type zwaargewicht in beton, is bestand tegen de waterdruk wegens zijn eigen gewicht. Bij volledige vulling bedgraagt de oppervlakte van het meer 126 herctaren.

Het stuwmeer dient als waterbevoorrading van de streek zelf, van het Land van Herve, het Luikse (met uizondering van de stad Luik zelf) en het domein van Sart Tilman. Het drinkwater wordt niet gepompt, maar loopt door zijn eigen zwaartekracht tot Seraing. Zelfs tijdens droge jaren kan een gemiddelde drinkwaterbevoorrading van 71.500 m³ gewaarborgd worden. Aan dde hand van een kleine waterkrachtcentrale, die aan de voet van de stuwdam is ingericht, en een jaarlijks vermogen heeft van 3 tot 4 miljoen kilowattuur, wordt de onmiddelijke omgeving van stroom voorzien.
Een eventueel productieoverschot wordt aan het stroomnet vande streek ofgeleverd.

Om elke vermijkdbare verontreiniging van het water uit te sluiten, werd het totale neerslaggebied berschermde zone. Derhalve werd in deze sector de landbouw geweerd. De Vesder werd door een buis in de Steinbach omgeleid, waardoor hij thans gans op Belgische bodem blijft.

De laatst jaren heeft het Vesderstumeer, wegens het uitgebreid vrijetijdsaanbod, zich ontwikkeld tot een populaire excursiebestemming.
De nabije omgeving is bijzonder geschikt voor uitgebreide wandelingen, fietstochten en ontspanning. Terwijl het wateranimatiepad vooral de geestdrift zal wekken van de bezoekers die belang stellen in de technische gegevens betreffende het stuwmeer, brengt het bosanimtiepad een grote kennis bij over het inheems dieren- en plantenbestand. De laatste tijd komen ook ondernemende klimmers aan hun trekken, gezien de vroegere uitkijktoren in een climbing tower (klimtoren of klimmuur) werd omgebouwd.

Als verpozing kan een bezoek gebracht worden aan het bistro en het restaurant “Besucherzentrum Wesertalsperre”. Dit restaurant beschikt over 450 zitplaatsen en heeft desondanks nog zijn eigen charme weten te bewaren. Op het terras kan u genieten van een prachtig uitzicht op het gebied rond het Vesderstuwmeer. Voor de kleintjes ligt een groot aangelegd kosteloos speelplein ter beschikking.